Milyen ünnep a farsang?

Velencei karneválMi a farsang?

A farsang egy vidám, ünnepi időszak, amelyet leginkább Európában és Latin-Amerikában tartanak meg. A farsang általában február végén vagy március elején kezdődik, és a húsvét előtt több héttel ér véget. A farsang időszakában számos bált és mulatságot tartanak, és a résztvevők gyakran jelmezben jelennek meg. A farsang összefügg a karnevállal is, ami szintén egy öltözékben és maszkban való felvonulással járó ünnepi időszak, ami általában február végén van.

A farsang  általában február és március között van Magyarországon. A farsangot általában tánccal, zenével, játékokkal és öltözködéssel ünneplik, és gyakran összefügg a hagyományos karnevállal. A farsang azt jelenti, „kifarolni” vagy „kiélvezni” az életet a téli időszak előtt, mielőtt a nyugalmasabb, vallási ünnepek kezdődne.Milyen farsangi népszokások vannak?

Magyarországon számos hagyományos farsangi népszokás létezik.

 • Például a „busójárás”, amely Mohácson a hagyomány szerint a tél legvégén, hogy megszabaduljanak a rossz szellemektől, és üdvözöljék a tavaszt. A busók általában maszkokban és díszes ruhában járnak, és zenét játszanak, táncolnak, és énekelnek.
 • A farsangi bálokat, amelyeken az emberek táncolnak és énekelnek.
 • A farsangi vásárok és a farsangi játékok, mint például a rajzolóversenyek, a farsangi dalversenyek, a farsangi bábosok és az ügyességi játékok.
 • A hagyományos farsangi étel, mint például a farsangi fánk, a rétes, a sült kolbász, a farsangi lepény, és a forralt bor.
 • A farsangi karnevál ami több városban van Magyarországon, ahol a résztvevők színes jelmezekbe öltöznek, és a város utcáin vonulnak, táncolnak, és énekelnek.
 • A farsangi maszkabálok, ahol az emberek jelmezekben és maszkokban jelennek meg, és titokban tartják valós kilétüket.

A farsangi hagyományok változóak időről időre, és néhány hagyomány már nem létezik ma, de a farsang még mindig nagyon népszerű Magyarországon.

Busó jelmez
Busó jelmezFarsangi szokások más országokban

A farsangi szokások hasonlóak más országokban is, bár azok lehet, hogy más dátumokat és más hagyományokat követnek. Például:

 • Olaszországban a farsangot a Karnevál néven ismerik, ami általában február végén és március elején van. A Karnevál híres a színes jelmezes felvonulásairól és a zenés táncos bálokról, valamint a hagyományos farsangi ételekről, mint például a fritelle és a castagnole.
 • Brazíliában a farsangot a Rio de Janeiro-i Karnevál néven ismerik, ami világszerte híres a zenés, táncos felvonulásairól és a színes jelmezekről.
 • Spanyolországban a farsangot a Carnaval néven ismerik, és általában február végén és március elején van. A hagyományos farsangi szokások között szerepelnek a színes jelmezes felvonulások, a zenés és táncos bálok, és a hagyományos farsangi ételek, mint például a churros.
 • Ausztriában és Németországban a Fasching néven ismerik a farsangot, és általában február és március között van. A hagyományos farsangi szokások között szerepelnek a farsangi bálok, a farsangi játékok és a hagyományos farsangi ételek, mint például a krapfen.

Ez csak néhány példa, de számos más országban is van farsangi hagyomány, amelyeknek különféle jellemzői vannak. A farsang általában az életet ünnepli, és a tél végén megszabadulni a rossztól a jóval való üdvözülésére.

Velencei karnevál
Velencei karneválMilyen ételek vannak farsangkor?

A farsangi ételek különbözőek lehetnek az országokon és a régiókon belül is, de általában olyanok, amelyek édességek és édes ízeket jelentenek. Magyarországon például a farsangi ételek között megtalálhatóak:

 • Farsangi fánk: Az egyik leggyakoribb farsangi édesség, ami fritett tésztából készül, és gyakran mézzel, lekvárral vagy cukormázzal van meglocsolva.
 • Rétes: A rétes házilag készült tésztából készült, és gyakran mézes, lekváros, vagy diós töltelékkel van megtöltve.
 • Farsangi lepény: egy töltött tésztából és dióból, vagy mákkal készült édesség, ami sült.
 • Farsangi sült kolbász: a farsang egyik jellegzetes fogása, ami fűszeresen elkészített hús, sütve.
 • Forralt bor: a farsangi időszakban gyakran fogyasztott meleg itóka, ami általában bor, cukor, fahéj, és gyümölcsökkel készült.

Ezek a főbb ételek, de a farsangi ételek tárháza változóak, azaz lehet más ételeket is felsorolni, mint például farsangi húsos ételek, vagy farsangi saláták is.

Más országokban hasonló ételek készülnek, mint például Olaszországban a frittelle, Spanyolországban a churros, Németországban a krapfen és Ausztriában a faschingskrapfen. Általában, a farsangi ételek sütöttek és fritettek, ami a téli időszakban melegítő ételnek számít.

Farsangi fánk
Farsangi fánkMások erre kerestek még: farsang, farsangi, farsangok, farsangi vers, farsangi versek, farsangi mondókák, farsangi versek ovisoknak, farsangi versek gyerekeknek, farsangi köszöntők, farsang gyerekeknek, rendőr versek farsangra, boszorkány vers farsangra, farsangos, farsangra, unikornis vers farsangra, versek farsangra, batman versek farsangra, farsang ovisoknak, farsangoló vers, hercegnős versek farsangra, kalóz vers farsangra, kalóz versek farsangra, katona versek farsangra, tündér versek farsangra, batman farsangi versek, dinos versek farsangra, farsangi fánk vers, farsangi versek iskolasoknak, farsangkor, kommandós versek farsangra, ninja versek farsangra, tigris versek farsangra, vasember vers farsangra, farangi versek jelmezekhez, farsangi versek felnőtteknek, farsangi versek kisiskolásoknak, farsangi versek óvodásoknak, katona versek farsangra, rövid farsangi versek, farsangi mesék, mesék farsangra, mondókák farsangra, farsangi köszöntők.